Hoe is het nu met Alliander?

Op het eerste gezicht lijkt het nieuwe gebouw van Alliander in Duiven een gloednieuw project, maar in werkelijkheid zijn de vijf bestaande gebouwen van netwerkbedrijf Alliander getransformeerd en uitgebreid. Vóór de renovatie was het complex een verzameling jarentachtiggebouwen met ruimte voor 600 medewerkers. Na de renovatie is het één innovatief en duurzaam kantoor met plaats voor meer dan 1.550 mensen.

Er is minimaal gesloopt en maximaal hergebruikt. De verschillende gebouwen zijn onder een gigantisch golvend dak geplaatst. De ruimte onder het dak is afgesloten met glazen vliesgevels. Deze zijn op een vernuftige manier verbonden zodat zij de bewegingen van het golvende dak kunnen opvangen. Het vliesgevelsysteem leent zich uitstekend voor modulair bouwen
Het zwevende dak heeft een grote overstek die de gevel grotendeels beschermt tegen de zon. De overige delen zijn door ons voorzien van zonwering. Zo wordt het energieverbruik gereduceerd en het comfort van de werkomgeving verhoogd.

De resultaten zijn boven verwachting: bij de transformatie is het gelukt om maar liefst meer dan 80 procent van de bouwmaterialen te recyclen. Het gebouw is niet energieneutraal, maar zelfs energiepositief.